Ugrás a fő tartalomhoz Betűméret növelés Betűméret csökkentés Akadálymentesítés Eredeti nézet
Menü

Országos Humánmenedzsment Egyesület

Blog

Hogyan váltsunk karriert 50 fölött, és ragadjuk meg a sikert?

A Forbes magazin interjút készített Dawn Grahammel, a nagysikerű Swithcers (Váltók) c. könyv szerzőjével, a Wharton Egyetem Executive MBA Program karrier tanácsadási igazgatójával.

Dawn Graham a sikeres karrierváltás kulcsát a célok határozott kijelölésében és a célirányos cselekvésben látja. Ennek hiányában a próbálkozások és az esetleges állásinterjúk is kudarcot vallanak.

Az 50+ álláskeresők sokszor azzal sincsenek tisztában, hogy teljesen megváltoztak a munkaadók kiválasztási eszközei. Az önéletrajzokat például a legtöbb esetben már speciálisan erre a célra kifejlesztett szotfverek (ATS) szűrik elő, amelyek meghatározott kulcsszavakra keresnek rá az adott önéletrajzban. Ha az álláskereső nincs ezzel tisztában, nem fogalmazza meg jól a resumét, nem emeli ki a pozíció szempontjából legfontosabb tapasztalatait és készségeit, hanem hosszadalmas és részletes szakmai CV-t ír, nincs esélye a következő körbe kerülésre.

Álláskereséskor ebben a korosztályban egyértelműen a legfontosabb a kapcsolatok mozgósítása. Ez nem minden esetben a legszorosabb kapcsolatokat jelenti, sőt, az a legjobb, ha a második és harmadik szintű, egészen laza kapcsolati kört kezdik el mélyíteni az 50 feletti álláskeresők. Szintén fontos tanács, hogy ne egy adott iparághoz, szektorhoz ragaszkodjunk, hanem a hosszú évek alatt megszerzett készségekre, képességekre és funkcionális tudásra, mert ezt lényegesen könnyebb mozgósítani egy másik szektorban. Merészebb váltás, akár teljesen új foglalkozás is elképzelhető ebben az életkorban, de ezt már csak kisebb lépésekben, fokozatosan érdemes megtenni.

Forbes
(2018. június 26-i szám)

Ajánló

2024. május 17.

Fontos bejelentés!

Dawn Graham a sikeres karrierváltás kulcsát a célok határozott kijelölésében és a célirányos cselekvésben látja. Ennek hiányában a próbálkozások és az esetleges állásinterjúk is...

2024. május 17.

A visszaszámlálás megkezdődött

Dawn Graham a sikeres karrierváltás kulcsát a célok határozott kijelölésében és a célirányos cselekvésben látja. Ennek hiányában a próbálkozások és az esetleges állásinterjúk is...