Ugrás a fő tartalomhoz Betűméret növelés Betűméret csökkentés Akadálymentesítés Eredeti nézet
Menü

Országos Humánmenedzsment Egyesület

Blog

SZÉP Kártya változások

Az április 21-én megjelent rendelet 22-én már hatályba is lépett

Összegyűjtöttük, milyen változásokkal kell számolni a Széchenyi Pihenő Kártyánál.

Keretösszeg változások
Az egyes alszámlákra béren kívüli juttatásként adható éves keretösszege 2020-ban:

  • szálláshely alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 400 ezer forint,
  • vendéglátás alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 265 ezer forint,
  • szabadidő alszámlájára utal utalt támogatás legfeljebb évi 135 ezer forint

Ezt más juttatóktól kapott juttatásokkal összeszámolva kell figyelni.

Az éves arányosítandó rekreációs keretösszeg
a) – ha a munkáltató költségvetési szerv –
aa) évi 400 ezer forint, ha a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll;
ab) a 400 ezer forintnak a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos összege, ha a munkavállaló munkaviszonya csak az év egy részében áll fenn;
ac) évi 400 ezer forint, ha a magánszemély munkaviszonya a magánszemély halála miatt szűnik meg;
b) más munkáltató esetében
ba) évi 800 ezer forint, ha a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll;
bb) a 800 ezer forintnak a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos összege, ha a munkavállaló munkaviszonya csak az év egy részében áll fenn;
bc) évi 800 ezer forint, ha a magánszemély munkaviszonya a magánszemély halála miatt szűnik meg.

Ezek a keret szabályok az egész 2020-as évre vonatkoznak. Azonban a NAV friss tájékoztatója alapján speciálisan kell ezt értelmeznünk.

A rendelet megjelenése előtt az akkor hatályos szabályok szerint béren kívüli juttatásként vagy egyes meghatározott juttatásként számfejtett összegek adókötelezettségét az új szabályok nem érintik.

Emellett az új rendelet megemelte a közszféra esetén a maximálisan adható cafeteria keretösszegét is.

Az új szabály szerint a költségvetési szervek által foglalkoztatottak éves cafeteria kerete, illetve cafeteriát nem nyújtó költségvetési szervek esetében az egy foglalkoztatottnak éves szinten – az Szja tv. 71. § (1) bekezdésében meghatározott juttatások – adott juttatások együttes nettó összege – törvény eltérő rendelkezése hiányában – a 2020. évben nem haladhatja meg a 400 000 forintot.

Az adó mértéke (szocho változás):
A friss rendelet 2020.07.01-től általánosan 2 százalékkal csökkenti a szociális hozzájárulási adó mértékét. Ez vonatkozik a SZÉP Kártyára, de a többi jövedelemként, egyes meghatározott juttatásként adott juttatásra is.

Emellett a SZÉP Kártyára béren kívüli juttatásként a fenti kereteken belül érkező feltöltésekre 2020.04.22-től és 2020.06.30-ig nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni.

A fenti keretösszegeken belül a SZÉP Kártya béren kívüli juttatásként adózik.
Felette egyes meghatározott juttatásként.

Béren kívüli juttatások közterhei:

– 2020.04.22-től és 2020.06.30-ig feltöltött béren kívüli juttatásként adott SZÉP Kártya juttatásra 15% szja és 0% szocho (ezen időszakban a SZÉP Kártya juttatásra nem kell megfizetni a szocho-t).
Összesen: 15%

– 2020.07.01-től 2020.12.31-ig feltöltött béren kívüli juttatásként adott SZÉP Kártya juttatásra 15 % szja és 15,5% (általánosan csökkentett) szocho.
Összesen: 30,5%

Ha a keretek felett egyes meghatározott juttatásként ad a munkáltató SZÉP Kártya juttatást, akkor egyes meghatározott juttatásként az adó mértéke 2020.06.30-ig 38,35%. Aztán a szociális hozzájárulási adó 2 százalékos csökkentése után a juttatás értékének 1,18-szoros értékére kell 15% személyi jövedelemadót és 15,5% szocho-t fizetni. Így a teljes teher 35,99%.

A rögzített időszakra vonatkozó szociális hozzájárulási adó mentesség tehát kizárólag a béren kívüli juttatásokra vonatkozik.

Ajánló

2024. április 13.

A 32. Országos OHE Konferencia tervezett programja

Az április 21-én megjelent rendelet 22-én már hatályba is lépett Összegyűjtöttük, milyen változásokkal kell számolni a Széchenyi Pihenő Kártyánál.Keretösszeg változásokAz e...

Dr. Németh Tamás
2024. február 22.

Egyetemi vonalon erősít az OHE

Az április 21-én megjelent rendelet 22-én már hatályba is lépett Összegyűjtöttük, milyen változásokkal kell számolni a Széchenyi Pihenő Kártyánál.Keretösszeg változásokAz e...